Connect
Housing First
Uitwisseling
van ideeëntussen
professionals
Connect verbindt en mobiliseert het psycho-medisch-sociale veld, de doelgroep en beleidsmakers in denken en doen: denktanks, debatten, sensibiliseringscampagnes, vertegenwoordiging, overlegorganen, enz.
IntervisiES
Al meer dan 25 jaar bieden de Smes-intervisies aan werknemers uit de geestelijke gezondheidszorg en de sociale sector (eerstelijns sociale diensten, geestelijke gezondheidsdiensten, psychiatrische ziekenhuizen, opvanghuizen, OVM’s, SVK’s, gemeentelijke diensten, OCMW’s, medische huizen, …) de mogelijkheid om van elkaar te leren aangaande complexe situaties van een doelpubliek dat vaak een psychische en een sociale problematiek cumuleert.
Uitwisselingstafels
ONDERSTEUNING VOOR INTERSECTORALE METHODEN
Smes heeft bijgedragen aan de uitwerking en verspreiding van verschillende intersectorale praktijken of voorzieningen, zoals outreaching, mobiele psycho-sociale begeleiding, Housing First en Bru4Home.
Momenteel wijdt Smes Connect veel tijd aan de ontwikkeling van peerhulp. Die krijgt vorm via heel wat projecten. Zo werden specifieke intervisiegroepen opgericht voor peerhelpers, ervaringsdeskundigen en jobstudenten. Er werd ook een tekst gepubliceerd: Stand van zaken over peerhulp in de Federatie Wallonië-Brussel. Dit gebeurde in samenwerking met Le Forum – Bruxelles contre les inégalités. Met het Réseau Nomade en En Route werden een reeks evenementen georganiseerd over peerhulp en participerende methoden. Er is ook een nieuw team opgericht: Peer And Team Support – PAT. PAT ondersteunt en begeleidt instellingen die peerhelpers wensen in te schakelen.
Wil u er meer over weten en contact opnemen met PAT?
BELANGENBEHARTIGING EN BEWUSTMAKING
Verschillende actoren vragen Smes Connect geregeld voor bijdragen aan tijdschriften of onderzoek, voor uiteenzettingen op congressen of conferenties, en voor sensibiliseringsmodules op verschillende plaatsen zoals de sociale coördinatiediensten, hogescholen of universiteiten…
De expertise van Smes wordt ook proactief ingezet door Connect, zowel voor stakeholders in de sociale en gezondheidszorg (eerstelijnswerkers, directies van instellingen, politieke en administratieve beleidsmakers, begunstigden) als voor het grote publiek. Zo vormden twee uitwisselingstafels het onderwerp van publicaties (“Een wetgevend theater voor 25 jaar sectoroverschrijdend werken” en “Geweld in de hulp-en zorginstellingen”) met dezelfde grafische vormgeving. Ze zijn de eerste van een ‘verzameling’ referentiewerken over sectoroverschrijdende problemen en methoden.
Op dezelfde wijze wil Connect meer wegen op het publieke debat over de toegang tot hulp en zorg. Dat wil het onder meer bereiken door middel van bijdragen zoals standpunten, cartes blanches enzovoort.
VERTEGENWOORDIGING EN OVERLEG
Op diverse sectorale of intersectorale advies- en overlegraden wordt ook systematisch om de expertise van Smes gevraagd. Als voorbeelden noemen we: Bruss’Help (raad van bestuur en thematische coördinatie), de ambulante afdeling van de adviesraad Cocof, het strategisch comité van Rezone en het regionaal netwerkcomité (CRR) voor de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg en zijn verschillende functiegroepen. In het kader van dat laatste comité leidt Smes trouwens een themawerkgroep rond “armoede”.
Ons bereiken
Smes is lid van: